
聽Sk艂adniki:
- 250 ml spirytusu
- 8 偶贸艂tek
- 200 g cukru
- 1 艂y偶ka cukru waniliowego
- 500 ml mleka skondensowanego nies艂odzonego
呕贸艂tka wraz z cukrem ucieramy w miseczce mikserem na jasny, g臋sty kogel mogel.
聽
Do miski przela膰 偶贸艂tka i dosypa膰 cukier. Ca艂o艣膰 bardzo dok艂adnie uciera膰 mikserem, a偶 powstanie g臋sty jasny kogel mogel. Po uzyskaniu takiej konsystencji nie przerywaj膮c miksowania dodajemy do naszej masy powoli mleko skondensowane. Ca艂y czas miksuj膮c bardzo powoli wlewamy spirytus ( Nale偶y robi膰 to na tyle wolno aby unikn膮膰 zwa偶enia si臋 masy). Po dodaniu do naszej masy ca艂ego spirytusu miksujemy jeszcze wszystko na ma艂ych obrotach przez 2 minuty. Tak przygotowany ajerkoniak wlewamy do butelki i pozostawiamy na jeden dzie艅. Po tym czasie ajerkoniak jset gotowy do picia ale najsmaczniejszy robi si臋 gdy postoi oko艂o tygodnia.
聽
Jako dodatek mo偶na zastosowa膰 tak偶e wanili臋 lub cynamon
Smacznego