Składniki:

  1. 2 - 3 zielone, niedojrzałe orzechy włoskie
  2. 1 l wódki czystej 45 procentowej
  3. łyżka cukru


Zielone, niedojrzałe orzechy włoskie drobno pokroić wraz z zieloną zewnętrzną okrywą i wsypać do szklanego naczynia. Zalać wódką, zakorkować i pozostawić na 3 - 4 tygodnie. Płyn powinien stać się ciemno brunatny. Po tym czasie zlać płyn znad orzechów do innego naczynia przez lejek z watą,  a pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 1 - 2 tygodnie do rozpuszczenia cukru. Wytworzony syrop cukrowy zlać przez lejek z watą do naczynia z poprzednio zlanym ekstraktem, wymieszać i pozostawić do sklarowania. sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do czystej butelki.

Smacznego