Składniki:

  1. 15 orzechów laskowych
  2. 2 szklanki wody
  3. 2 szklanki spirytusu
  4. szklankę cukru
  5. laska wanilii
  6. 2 ziarenek ziela angielskiego
 
Przygotowujemy syrop z wody i cukru rozpuszczając w dwóch szklankach wody szklankę cukru. Najlepiej rozpuszczać cukier podgrzewając wodę na gazie. Roztwór odstawiamy do ostygnięcia a w tym czasie. Wyłuskujemy je i obieramy z brązowej skórki. Orzechy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i ziele angielskie wsypujemy do słoika i zalewamy wszystko ostudzonym syropem i wlewamy spirytus. Słój zakręcamy i pozostawiamy wszystko na 3 tygodnie. Co parę dni wstrząsamy słojem. Następnie zlewamy i filtrujemy zawartość słoja po czym po nalaniu do butelek odstawiamy je aż nalewka dojrzeje na następny miesiąc.
 
 
Smacznego

Odwiedź także stronę www.towertech.pl