Składniki:

  1. 1 kg pomarańczy
  2. 0,2 kg skórki pomarańczowej
  3. 1 kg cukru
  4. 1 l spirytusu
  5. 3/4 l wody


Pomarańcze myjemy. Skórkę pomarańczy kroimy w cienkie paski i zalewamy je spirytusem. Po czym odstawiamy wszystko na tydzień. Po tygodniu spirytus filtrujemy na sitku lub gazie. Po zlaniu spirytusu kupujemy 1kg pomarańczy dokładnie je myjemy skórkę pomarańczy trzemy na tarce i mieszamy z cukrem i wodą w garnku na małym ogniu aż cukier całkiem się rozpuści. Jeśli zrobi nam się piana należy usunąć ją łyżką. Syrop odstawiamy do ostygnięcia a tym czasem z pomarańczy wyciskamy sok. W dużym naczyniu łączymy syrop, spirytus i sok z pomarańczy. Szczelnie zamykamy naczynie i odstawiamy wszystko na 2 dni. Następnie nalewkę filtrujemy rozlewamy do butelek i pozostawiamy w ciemnym miejscu na trzy miesiące.

Smacznego