
Sk艂adniki:
- 3 kg cukru
- 1 kg ry偶u
- 7 litr贸w wody
- 9 dag dro偶d偶y
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 35 ziaren go藕dzik贸w
- 1 cytryna
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 9 ziaren pieprzu naturalnego
- p贸艂 艂y偶ki tymianku
- p贸艂 艂y偶ki imbiru
- p贸艂 艂y偶ki ga艂ki muszkato艂owej
- 10 du偶ych rodzynek.
Zagotowujemy wod臋 z cukrem, mieszamy do momentu rozpuszczenia si臋 cukru. Ostudzamy p艂yn. W chwili gdy roztwur jest letni rozpuszczamy w聽 nim dro偶d偶e a gdy ca艂kowicie wystygnie przelewamy wszystko do baniaka i dodajemy pozosta艂e sk艂adniki. Ry偶 przed wsypaniem nale偶y starannie wyp艂uka膰 by pozby膰 si臋 m膮czki. Baniak zatykamy rurk膮 fermentacyjn膮 i pozostawiamy na 6 tygodni. Po tym czasie spuszczamy wino przy u偶yciu gumowej rurki. Pozosta艂y w drugim baniaku osad wyrzucamy a nasze wino odstawiamy do sklarowania na 2 tygodnie
Smacznego