^Back To Top





logo

Zaloguj si臋

Przegl膮d artyku艂贸w

Dzisiaj 62

Wczoraj 427

W zesz艂ym tygodniu 489

W zesz艂ym miesi膮cu 7551

Wszystkie odwiedziny 834903

Currently are 46 guests and no members online

Sk艂adniki:

  1. 3 kg cukru
  2. 1 kg ry偶u
  3. 7 litr贸w wody
  4. 9 dag dro偶d偶y
  5. 12 ziaren ziela angielskiego
  6. 35 ziaren go藕dzik贸w
  7. 1 cytryna
  8. 2 opakowania cukru waniliowego
  9. 9 ziaren pieprzu naturalnego
  10. p贸艂 艂y偶ki tymianku
  11. p贸艂 艂y偶ki imbiru
  12. p贸艂 艂y偶ki ga艂ki muszkato艂owej
  13. 10 du偶ych rodzynek.
Zagotowujemy wod臋 z cukrem, mieszamy do momentu rozpuszczenia si臋 cukru. Ostudzamy p艂yn. W chwili gdy roztwur jest letni rozpuszczamy w聽 nim dro偶d偶e a gdy ca艂kowicie wystygnie przelewamy wszystko do baniaka i dodajemy pozosta艂e sk艂adniki. Ry偶 przed wsypaniem nale偶y starannie wyp艂uka膰 by pozby膰 si臋 m膮czki. Baniak zatykamy rurk膮 fermentacyjn膮 i pozostawiamy na 6 tygodni. Po tym czasie spuszczamy wino przy u偶yciu gumowej rurki. Pozosta艂y w drugim baniaku osad wyrzucamy a nasze wino odstawiamy do sklarowania na 2 tygodnie

Smacznego

  Smacznezarcie.pl najlepsze przepisy