Składniki:

  1. 3 kg cukru
  2. 1 kg ryżu
  3. 7 litrów wody
  4. 9 dag drożdży
  5. 12 ziaren ziela angielskiego
  6. 35 ziaren goździków
  7. 1 cytryna
  8. 2 opakowania cukru waniliowego
  9. 9 ziaren pieprzu naturalnego
  10. pół łyżki tymianku
  11. pół łyżki imbiru
  12. pół łyżki gałki muszkatołowej
  13. 10 dużych rodzynek.
Zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Ostudzamy płyn. W chwili gdy roztwur jest letni rozpuszczamy w  nim drożdże a gdy całkowicie wystygnie przelewamy wszystko do baniaka i dodajemy pozostałe składniki. Ryż przed wsypaniem należy starannie wypłukać by pozbyć się mączki. Baniak zatykamy rurką fermentacyjną i pozostawiamy na 6 tygodni. Po tym czasie spuszczamy wino przy użyciu gumowej rurki. Pozostały w drugim baniaku osad wyrzucamy a nasze wino odstawiamy do sklarowania na 2 tygodnie

Smacznego