Składniki:
- 3 kg cukru
- 1 kg ryżu
- 7 litrów wody
- 9 dag drożdży
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 35 ziaren goździków
- 1 cytryna
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 9 ziaren pieprzu naturalnego
- pół łyżki tymianku
- pół łyżki imbiru
- pół łyżki gałki muszkatołowej
- 10 dużych rodzynek.
Zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Ostudzamy płyn. W chwili gdy roztwur jest letni rozpuszczamy w nim drożdże a gdy całkowicie wystygnie przelewamy wszystko do baniaka i dodajemy pozostałe składniki. Ryż przed wsypaniem należy starannie wypłukać by pozbyć się mączki. Baniak zatykamy rurką fermentacyjną i pozostawiamy na 6 tygodni. Po tym czasie spuszczamy wino przy użyciu gumowej rurki. Pozostały w drugim baniaku osad wyrzucamy a nasze wino odstawiamy do sklarowania na 2 tygodnie
Smacznego
