Składniki:

  1. 500 g mascarpone
  2. 1 jajko
  3. 3 żółtko
  4. 5 łyżek wódki cytrynowej
  5. biszkopty do tiramisu
  6. ciasteczka Amaretti do dekoracji
  7. 175 g cukru
  8. sok i skorka z 4 cytryn

Duży garnek ustawiamy na gazie, wlewamy wodę i wstawiamy do niego mniejszy garnek tak aby jeden zmieścił się w drugim i tak aby woda z dużego garnka nie przelewała się do małego. Do małego garnka wbijamy jajko i dodajemy żółtko oraz cukier i ubijamy. Nie przerywając mieszania dodajemy skórkę z cytryny i sok. Wszystko ubijamy przez 12 do 15 minut. Przelewamy przez sito i czekamy aż ostygnie. Do szklanych pucharów wkładamy po 2 połamane na mniejsze kawałki biszkopty które następnie skrapiamy wódka cytrynową. Mascarpone wkładamy do miski i miksujemy na małych obrotach dodając  pomału 9/10 ostudzonej wcześniej masy. Miksujemy wszystko dokładnie. Połowę masy przelewamy do szklanek z połamanymi biszkoptami i układamy drugą warstwę biszkoptów i zalewamy je pozostałą masą. Wszystko ozdabiamy pokruszonymi Amaretti i pozostał 1/10 ostudzonej wcześniej masy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego