Składniki:
- 500 g mascarpone
- 1 jajko
- 3 żółtko
- 5 łyżek wódki cytrynowej
- biszkopty do tiramisu
- ciasteczka Amaretti do dekoracji
- 175 g cukru
- sok i skorka z 4 cytryn
Duży garnek ustawiamy na gazie, wlewamy wodę i wstawiamy do niego mniejszy garnek tak aby jeden zmieścił się w drugim i tak aby woda z dużego garnka nie przelewała się do małego. Do małego garnka wbijamy jajko i dodajemy żółtko oraz cukier i ubijamy. Nie przerywając mieszania dodajemy skórkę z cytryny i sok. Wszystko ubijamy przez 12 do 15 minut. Przelewamy przez sito i czekamy aż ostygnie. Do szklanych pucharów wkładamy po 2 połamane na mniejsze kawałki biszkopty które następnie skrapiamy wódka cytrynową. Mascarpone wkładamy do miski i miksujemy na małych obrotach dodając pomału 9/10 ostudzonej wcześniej masy. Miksujemy wszystko dokładnie. Połowę masy przelewamy do szklanek z połamanymi biszkoptami i układamy drugą warstwę biszkoptów i zalewamy je pozostałą masą. Wszystko ozdabiamy pokruszonymi Amaretti i pozostał 1/10 ostudzonej wcześniej masy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego
