
Sk艂adniki:
- 30 dag m膮ki
- 10 dag mas艂a
- 2 jajka
- 10 dag cukru pudru
- 4 banany
- 1/3 szklanki krem贸wki
- 15 dag mas艂a
- 15 dag cukru
- 5 dag m膮ki
- 5 dag cukru
- 艂y偶eczka cukru waniliowego lub szczypta cynamonu
Zagniatamy ciasto z m膮ki, cukru, mas艂a i jajek i wk艂adamy je na 0,5 godziny do zamra偶alnika. Nast臋pnie rozwa艂kowujemy ciasto i przek艂adamy je do formy do tarty wysmarowanej mas艂em i wysypanej bu艂k膮 tart膮. Ciasto pieczemy oko艂o 20 minut w nagrzanym do聽 180 掳C. piekarniku.Do garnka ustawionego na ma艂ym p艂omieniu wk艂adamy cukier i mas艂o, gdy cukier zrobi si臋 br膮zowy dodajemy banany pokrojone w plastry i 艣mietan臋. Dok艂adnie mieszamy i wyk艂adamy na sp贸d tarty.W miseczce mieszamy m膮k臋, cukier i cukier waniliowy i posyp tart臋 na wierzchu. Piecz wszystko w piekarniku rozgrzanym do 220 掳C przez 10-15 minut. Po wyj臋ciu tart臋 mo偶na pola膰 sosem czekoladowym.
聽
Smacznego