^Back To Top
1kg.piersi z kurczaka(wystarczy na 9-12 przek膮sek)
2jaja
szpinak
ser 偶贸艂ty
oliwa
grzyby suszone
bu艂ka tarta
zio艂a(ulubione)
s贸l,pieprz,czerwona papryka
聽
Piersi dzielimy na porcje,rozbijamy do ok.5-7mm grubo艣ci i przyprawiamy.W trakcie "machania" t艂uczkiem mo偶e przytrafi膰 si臋 kilka dziur,ale tym nie nale偶y si臋 przejmowa膰.Szpinak dusimy minut kilka z dodatkiem zi贸艂.Grzyby natomiast w lekko osolonej wodzie gotujemy ok.15min.Na dr贸b uk艂adamy plastry sera i pozosta艂e sk艂adniki.Zawijamy mi臋so,formujemy delikatnie szczeln膮 kulk臋,obtaczaj膮c obficie w jajku,bu艂ce i sma偶ymy na do艣膰 du偶ej ilo艣ci oleju kilkakrotnie przewracaj膮c,podobnie do mielonych.
Tzw.panierka z jajka i bu艂ki wype艂ni ubytki mi臋sa podczas jego rozbijania.呕贸艂ty ser mo偶na zast膮pi膰 fet膮,a grzyby pieczarkami dusz膮c je uprzednio razem ze szpinakiem.Podawa膰 na ciep艂o lub zimno.Czas przygot.30min.