Składniki:

  1. 60 - 70 dag cielęciny bez kości
  2. sól
  3. mąka
  4. 4 dag smalcu
  5. 2 dag masła lub margaryny

Mięso płuczemy, obieramy z powięzi, kroimy na porcje nieco ukośnie w poprzek włukien, rozbijamy tłuczkiem zwilżonym wodą, wyrabiamy nożem i wyrównujemy na powierzchni nadając im kształt podłużnych owalnych płatów  grubości 1,5 cm. Bezpośrednio przed smażeniem solimy, oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano. Na każdym steku kładziemy kawałek masła i dosmażamy na małym ogniu lub włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Zaraz po usmażeniu ułożyć na ogrzanym półmisku, polać tłuszczem ze smażenia. Podawać z smażonym jajem, ziemniakami, ajrzyną z wody oraz z surówką z warzyw lub sałatą.

Smacznego