Składniki:
- 60 - 70 dag cielęciny bez kości
- sól
- mąka
- 4 dag smalcu
- 2 dag masła lub margaryny
Mięso płuczemy, obieramy z powięzi, kroimy na porcje nieco ukośnie w poprzek włukien, rozbijamy tłuczkiem zwilżonym wodą, wyrabiamy nożem i wyrównujemy na powierzchni nadając im kształt podłużnych owalnych płatów grubości 1,5 cm. Bezpośrednio przed smażeniem solimy, oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano. Na każdym steku kładziemy kawałek masła i dosmażamy na małym ogniu lub włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Zaraz po usmażeniu ułożyć na ogrzanym półmisku, polać tłuszczem ze smażenia. Podawać z smażonym jajem, ziemniakami, ajrzyną z wody oraz z surówką z warzyw lub sałatą.

Smacznego
