Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 3 łyżki masła
- 40 dag pieczarek
- 2 małe pory
- 3-4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 2/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Pory kroimy w krążki.Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy w garbku masło i podsmażamy mięso, pieczarki, pory i estragon. Duśimy około 8 minut na średnim ogniu, potem wlewamy wino i śmietanę. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy, podgrzewając kolejne 2 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i gotuj, aż pieczarki i pory będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje . Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Smacznego
