聽
Sk艂adniki
0,5kg mi臋sa wieprzowego
1 du偶a cebula
2-3 z膮bki czosnku
1 ma艂a marchewka
wywar wo艂owy
1 艂y偶ka margaryny mlecznej
2 艂y偶ki oleju
ok. 3 艂y偶ki m膮ki
p贸艂 szklanki 艣mietany
艂y偶eczka kminku, p艂aska 艂y偶eczka majeranku, 6 ziel angielskich, 4 listki laurowe, 1,5 艂y偶eczki papryki s艂odkiej, 艂y偶eczka papryki ostrej, pieprz, s贸l, opcjonalnie maga w p艂ynie
聽
Mi臋so op艂uka膰, wysuszy膰 r臋cznikiem papierowym, pokroi膰 w kostk臋 i wrzuci膰 na rozgrzan膮 patelnie z margaryn膮 i olejem.
Pokroi膰 cebul臋 w p贸艂talarki i doda膰 do mi臋sa. Posoli膰.
聽
Sma偶y膰, a偶 si臋 zarumieni.聽Zala膰 gor膮cym wywarem wo艂owym tak, aby mi臋so by艂o zanurzone.
Do gulaszu wrzuci膰 start膮 na grubych oczkach marchew, czosnek, kminek, majeranek, ziele angielskie, li艣cie laurowe, pieprz, s贸l.
Gotowa膰, a偶 mi臋so zmi臋knie. W razie konieczno艣ci dolewa膰 wod臋.聽
Pod koniec gotowania doprawi膰 papryk膮 s艂odk膮 i ostr膮, mag膮 w p艂ynie i je艣li trzeba sol膮 i pieprzem.
Zag臋艣ci膰 m膮k膮 zmieszan膮 z wod膮 i 艣mietan膮. Prosty spos贸b, aby nie powsta艂y grudki: 聽m膮k臋, wod臋 i 艣mietan臋 wla膰 do ma艂ego s艂oika, zakr臋ci膰 i porz膮dnie wytrzepa膰. Gulasz zestawi膰 z ognia, wla膰 zawarto艣膰 s艂oika, wymiesza膰, wstawi膰 z powrotem na ogie艅 i kr贸tko zagotowa膰.