Składniki:

  1. 1 kg mięsa wołowego bez kości
  2. 2 średniej wielkości cebule
  3. 1 łyżka musztardy
  4. ziele angielskie
  5. listek laurowy
  6. sól , pieprz , papryka wędzona lub słodka
  7. mąka
  8. oliwa lub olej do smażenia
  9. 2 łyżki octu balsamicznego
  10. 2 łyżki oliwy

 

Mięso myjemy i wycieramy w papierowe ręczniki. Wołowinę kroimy w poprzek na 1 centymetrowe plastry. Delikatnie rozpijamy mięso tłuczkiem. Olej balsamiczny i oliwę mieszamy razem i smarujemy tą mieszaniną mięso. Mięso przekładamy do miski i odstawiamy na 70 minut. Po tym czasie mięso solimy pieprzymy i obtaczamy w mące. Obsmażamy szybko na rozgrzanym tłuszczu tak by mięso się zarumieniło. Mięso przekładamy do garnka z grubym dnem. Na po zastałym na patelni tłuszczu podsmażamy pokrojoną wcześniej w piórka cebulę. Cebulę wkładamy do garnka z mięsem. Do garnka dodajemy musztardę oraz kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i łyżeczkę papryki. Zalewamy wszystko wodą do 3/4 wysokości mięsa. Stawiamy garnek na niedużym ogniu i dusimy pod przykryciem aż stanie się miękkie. Mięso od czasu do czasu mieszamy. W razie potrzeby dolewamy wody. Podajemy z kluskami, ziemniakami lub kaszą oraz z surówką.

Smacznego