Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego bez kości
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka musztardy
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól , pieprz , papryka wędzona lub słodka
- mąka
- oliwa lub olej do smażenia
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
Mięso myjemy i wycieramy w papierowe ręczniki. Wołowinę kroimy w poprzek na 1 centymetrowe plastry. Delikatnie rozpijamy mięso tłuczkiem. Olej balsamiczny i oliwę mieszamy razem i smarujemy tą mieszaniną mięso. Mięso przekładamy do miski i odstawiamy na 70 minut. Po tym czasie mięso solimy pieprzymy i obtaczamy w mące. Obsmażamy szybko na rozgrzanym tłuszczu tak by mięso się zarumieniło. Mięso przekładamy do garnka z grubym dnem. Na po zastałym na patelni tłuszczu podsmażamy pokrojoną wcześniej w piórka cebulę. Cebulę wkładamy do garnka z mięsem. Do garnka dodajemy musztardę oraz kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i łyżeczkę papryki. Zalewamy wszystko wodą do 3/4 wysokości mięsa. Stawiamy garnek na niedużym ogniu i dusimy pod przykryciem aż stanie się miękkie. Mięso od czasu do czasu mieszamy. W razie potrzeby dolewamy wody. Podajemy z kluskami, ziemniakami lub kaszą oraz z surówką.
Smacznego
