Składniki:

  1. Filety z piersi kurczaka
  2. papryka
  3. orzeszki ziemne 150g
  4. mała cebula
  5. szczypiorek
  6. sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ostra papryka, lubczyk

Filety z kurczaka myjemy, suszymy, dzielimy na porcję i rozklepujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą, ostrą papryką i lubczykiem. Kawałki papryki kładziemy na kotletach i zwijamy w roladki. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25-30 min. W międzyczasie przygotowujemy sos orzeszkowy. Cebulę kroimy i szklimy ją na patelni. Orzeszki ziemne miażdżymy i wrzucamy do małej ilości gotującej się wody razem z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Gotujemy aż sos będzie gęsty gęsty. Roladki wyjmujemy, kroimy w plastry. Podajemy z ryżem, polewamy sosem orzechowym, posypujemy orzeszkami i szczypiorkiem.

Smacznego