Składniki:
- Filety z piersi kurczaka
- papryka
- orzeszki ziemne 150g
- mała cebula
- szczypiorek
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ostra papryka, lubczyk
Filety z kurczaka myjemy, suszymy, dzielimy na porcję i rozklepujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą, ostrą papryką i lubczykiem. Kawałki papryki kładziemy na kotletach i zwijamy w roladki. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25-30 min. W międzyczasie przygotowujemy sos orzeszkowy. Cebulę kroimy i szklimy ją na patelni. Orzeszki ziemne miażdżymy i wrzucamy do małej ilości gotującej się wody razem z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Gotujemy aż sos będzie gęsty gęsty. Roladki wyjmujemy, kroimy w plastry. Podajemy z ryżem, polewamy sosem orzechowym, posypujemy orzeszkami i szczypiorkiem.
Smacznego
