- ok. 0,5 kg jagnięciny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- jajko
- starta cebula, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę; pieprz biały
- sól
- połowa pszennej bułki zmoczonej i wyciśniętej
- majeranek, kurkuma, rozmaryn
- odrobina kminku lub oliwy z oliwek
- imbir
Wszystko dokładnie mieszamy i dajemy odpocząć w lodówce. Potem formujemy kuleczki i wrzucać do wrzątku z kurkumą i tymiankiem. Dodajemy odrobinę kminku. Gotujemy godzinę.
Później dodajemy startą na grubej tarce marchewkę z cukinią, por z cebulę. Dodajemy czosnek, sól, natka pietruszki, kurkuma itd. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną .
To samo mięsko można panierować w tartej bułce i smażyć na patelni. Idealne na zimno do kanapek.
Smacznego
