Składniki:
  1. ok. 0,5 kg jagnięciny
  2. łyżeczka mąki ziemniaczanej
  3. jajko
  4. starta cebula, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę; pieprz biały
  5. sól
  6. połowa pszennej bułki zmoczonej i wyciśniętej
  7. majeranek, kurkuma, rozmaryn
  8. odrobina kminku lub oliwy z oliwek
  9. imbir
 
Wszystko dokładnie mieszamy i dajemy odpocząć w lodówce. Potem formujemy kuleczki i wrzucać do wrzątku z kurkumą i tymiankiem. Dodajemy odrobinę kminku. Gotujemy godzinę.
Później dodajemy startą na grubej tarce marchewkę z cukinią, por z cebulę. Dodajemy czosnek, sól, natka pietruszki, kurkuma itd.  Zagęszczamy mąką ziemniaczaną . 
 
To samo mięsko można panierować  w tartej bułce i smażyć na patelni. Idealne na zimno do kanapek.
 
Smacznego