Składniki:

  1. piersi z kurczaka albo dolnych części udek albo skrzydełek bez końcówek


marynata:

  1. sól
  2. pieprz
  3. czosnek granulowany
  4. papryka ostra suszona
  5. papryka słodka
  6. majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie suszone
  7. olej do marynowania


panierka:

  1. mąka
  2. jajko
  3. bułka tarta, płatki kukurydziane - w stosunku 1:2
  4. sól - duża szczypta


poza tym:

  1. olej do smażenia - co najmniej 250 ml


Przygotowanie:

Kroimy piersi na spore kawałki  2x2 cm - 3x3cm,jeśli używamy skrzydełek odcinamy końcówki
zasypujemy przyprawami do marynaty, zalewamy olejem ok 2 łyżki
zostawiamy na co najmniej 2 godziny pod przykryciem w lodówce

Wysypujemy na 3 talerzyki mąkę, rozbite i roztrzepane jajka, i bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i solą

Maczamy kawałki kurczaka kolejno w mące, jajku i mieszance bułczano - płatkowej

Rozgrzewamy olej w rondlu do jak najwyższej temperatury (największy olej), podobnie w frytkownicy.

Wrzucamy do rozgrzanego oleju kawałki kurczaka i dajemy im się dość mocno spiec, tak aby fragmenty pokryte tylko bułką były mocno brązowe

Po wynurzeniu można od razy jeść, najlepiej smakują z ostrym sosem bez rozcieńczania

Smacznego