Składniki:
- piersi z kurczaka albo dolnych części udek albo skrzydełek bez końcówek
marynata:
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- papryka ostra suszona
- papryka słodka
- majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie suszone
- olej do marynowania
panierka:
- mąka
- jajko
- bułka tarta, płatki kukurydziane - w stosunku 1:2
- sól - duża szczypta
poza tym:
- olej do smażenia - co najmniej 250 ml
Przygotowanie:
Kroimy piersi na spore kawałki 2x2 cm - 3x3cm,jeśli używamy skrzydełek odcinamy końcówki
zasypujemy przyprawami do marynaty, zalewamy olejem ok 2 łyżki
zostawiamy na co najmniej 2 godziny pod przykryciem w lodówce
Wysypujemy na 3 talerzyki mąkę, rozbite i roztrzepane jajka, i bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i solą
Maczamy kawałki kurczaka kolejno w mące, jajku i mieszance bułczano - płatkowej
Rozgrzewamy olej w rondlu do jak najwyższej temperatury (największy olej), podobnie w frytkownicy.
Wrzucamy do rozgrzanego oleju kawałki kurczaka i dajemy im się dość mocno spiec, tak aby fragmenty pokryte tylko bułką były mocno brązowe
Po wynurzeniu można od razy jeść, najlepiej smakują z ostrym sosem bez rozcieńczania
Smacznego
