Smacznego:
- 4 golonki, każda po około 450 g
- 200 ml jasnego piwa
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 marchewka, pokrojona w grube plastry
- 1 mała pietruszka, pokrojona w grube plastry
- 1 cebula, pokrojona na mniejsze kawałki
- 1 liść laurowy
- 4 ząbki czosnku, z grubsza posiekane
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 200 ml jasnego piwa
- słodka papryka
- 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymiank
W dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu odrobinę oleju i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i podsmażamy do lekkiego zarumienienia. Następnie wkładamy golonki, zalewamy całość piwem, dodajemy bulion, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Dolewamy wody aż do momentu przykrycia golonki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny, po czym wyjmujemy golonkę i odstaw do ostudzenia. Wywar zlewamy do osobnego garnka. Po lekkim ostudzeniu, nacinamy skórkę golonek w kratkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy do naczynia piwo i dolejemy tyle wywaru, by płyn sięgał do 1/3 wysokości każdej golonki. Górę posypujemy słodką papryką, rozmarynem oraz tymiankiem. Wstawiamy tak przygotowane mięso do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy przez kolejne 1,5 h , od czasu do czasu polewamy golonkę sosem, który powstanie podczas pieczenia. Na 20 min przed końcem pieczenia nacieramy ją miodem wymieszanym z 1 łyżką wywaru. Golonkę podajemy z musztardą lub chrzanem.
Smacznego
