^Back To Top
Sk艂adniki:
do ryby:
na sos:
聽
Pstr膮ga czy艣cimy i dok艂adnie myjemy, osuszamy papierowym r臋cznikiem.Kolejno skraplamy dok艂adnie cytrynom. W garnku rozpuszczamy mas艂o i smarujemy nim ryb臋 wewn膮trz i na zewn膮trz. Ryb臋 solimy i pieprzymy. Do 艣rodka wk艂adamy ga艂膮zki tymianku i plastry cytryny. Po wierzchu rybk臋 posypujemy 艣wie偶ym tymiankiem.Zawijamy j膮 lu藕no w foli臋 aluminiow膮 i piecz na mocno rozgrzanym grillu ok. 20 min.
Przygotowanie sosu: cebul臋 siekamy w kostk臋. Na ma艂ym ogniu rozpuszczamy mas艂o i podduszamy na nim cebul臋 przez przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 艣mietank臋 oraz posiekany szczypior. Dopraw sol膮 i pieprzem. Po upieczeniu ryby polewamy j膮 1/3 sosu i pieczemy przez kolejne 10 min. Reszt膮 sosu polewamy rybk臋 po u艂o偶eniu jej na talerzu.
Smacznego