Składniki:

ciasto:

  1. 3,5 szklanki mąki
  2. 1,5 szklanki wody
  3. 2 łyżki oliwy z oliwek
  4. 1,5 łyżeczki soli
  5. 10g drożdży instant albo 25g świeżych
  6. łyżeczka tymianku i bazylii

Na wierzch:

  1. 6-8 łyżek sosu pomidorowego
  2. 20 dag sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
  3. 1 okrągły ser camembert
  4. 20 dag ementalera lub goudy
  5. 30 dag mozzarelli
  6. 250g pomidorków koktajlowych
  7. 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  8. kilka garści świeżej rukoli

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 -60 minut.

Blachę do piekarnika natłuścić olejem. Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze, ciasto powinno być bardzo cieniutkie, z nieco wyższymi brzegami. Ciasto smarujemy olejem, a potem sosem pomidorowym. Dokładnie rozprowadzamy pożądaną ilość sosu na całym spodzie pizzy. Następnie układamy pokrojony w plasterki camembert, pokruszony w palcach lazur, i starte na grubych oczkach ementaler i mozzarellę. Na sery nakładamy pokrojoną w drobną kostkę szynkę i przekrojone na pół pomidorki. Piekarnik nagrzewamy do 250st. I pieczemy w nim pizzę około 15 do 20 minut. Przed podaniem posypujemy liśćmi rukoli.

Smacznego.