Składniki:
ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 10g drożdży instant albo 25g świeżych
- łyżeczka tymianku i bazylii
Na wierzch:
- 6-8 łyżek sosu pomidorowego
- 20 dag sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
- 1 okrągły ser camembert
- 20 dag ementalera lub goudy
- 30 dag mozzarelli
- 250g pomidorków koktajlowych
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- kilka garści świeżej rukoli
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Po wyrobieniu ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 -60 minut.
Blachę do piekarnika natłuścić olejem. Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze, ciasto powinno być bardzo cieniutkie, z nieco wyższymi brzegami. Ciasto smarujemy olejem, a potem sosem pomidorowym. Dokładnie rozprowadzamy pożądaną ilość sosu na całym spodzie pizzy. Następnie układamy pokrojony w plasterki camembert, pokruszony w palcach lazur, i starte na grubych oczkach ementaler i mozzarellę. Na sery nakładamy pokrojoną w drobną kostkę szynkę i przekrojone na pół pomidorki. Piekarnik nagrzewamy do 250st. I pieczemy w nim pizzę około 15 do 20 minut. Przed podaniem posypujemy liśćmi rukoli.
Smacznego.
