Składniki

na ciasto:

1. 5 dag świeżych drożdży
2. 3 szklanki mąki
3. 1 jajko
4. 3 łyżki oleju
5. 0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki gorącej wody
6. szczypta soli
7. płaska łyżeczka cukru

na farsz:

 1. 70 dag pieczarek

2. 2 średnie cebule
3. 1 czerwona papryka
4. sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
5. 30 dag sera żółtego

na sos:


1. 3 łyżki koncentratu
2. 2 łyżki wody
3. 2 łyżki oliwy z oliwek
4. 2 ząbki czosnku
5. sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej przesiewamy przez sito, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, olej, sól i cukier. Do połowy szklanki zimnego mleka dolewamy pół szklanki gorącej wody, tak, że wychodzi szklanka letniego mleka. Dolewamy ją do ciasta i mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto zaczyna się bardzo kleić, posypujemy co jakiś czas ręce mąką i dalej wygniatamy, aż ciasto nie będzie takie lepkie. Staramy się nie dosypywać za dużo mąki, ponieważ im więcej jej dosypiemy, tym twardszy wyjdzie spód pizzy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Farsz: pieczarki myjemy wodą, następnie szatkujemy na tarce lub kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę  i obsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i  przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią, oregano.

Sos do pizzy: 3 łyżki koncentratu rozcieńczamy wodą i oliwą, dodajemy odrobinę cukru, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię, oregano i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na blacie, przekładamy do płaskiej blachy z piekarnika,wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Smarujemy spód sosem do pizzy, wykładamy równomiernie farsz i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.

Taką pizza można także wzbogacić o inne dodatki jak na przykład plasterki boczku lub szynki.

Smacznego.