Składniki:

  1. 1 kg fasolki Jaś
  2. 2 litr bulionu z kostki najlepiej dobrej marki lub z rosołu
  3. trochę ostrej musztardy
  4. 20 dkg boczku
  5. 30 dkg kiełbasy śląskiej
  6. 1 duża cebula
  7. 4 ząbki czosnku
  8. pieprz
  9. sól
  10. przyprawa kucharek
  11. majeranek
  12. 2 liście laurowe połamać przed dodaniem
  13. ziele angielskie
  14. koncentrat pomidorowy
  15. ostra papryka lub chilli

Fasolkę namaczamy w wodzie minimum przez 12 godzin.Fasolkę odlewamy i wrzucamy ją do bulionu i wstawiamy na ogień. Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę podsmażamy i dodajemy do wywaru. Następnie przesmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i dodajemy do bulionu, dodajemy musztardę. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawić ostrą papryką lub chilli. Dodajemy dużo majeranku i gotujemy jeszcze 10 minut.

Smacznego