Składniki:
- 1 kg fasolki Jaś
- 2 litr bulionu z kostki najlepiej dobrej marki lub z rosołu
- trochę ostrej musztardy
- 20 dkg boczku
- 30 dkg kiełbasy śląskiej
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- przyprawa kucharek
- majeranek
- 2 liście laurowe połamać przed dodaniem
- ziele angielskie
- koncentrat pomidorowy
- ostra papryka lub chilli
Fasolkę namaczamy w wodzie minimum przez 12 godzin.Fasolkę odlewamy i wrzucamy ją do bulionu i wstawiamy na ogień. Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę podsmażamy i dodajemy do wywaru. Następnie przesmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i dodajemy do bulionu, dodajemy musztardę. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawić ostrą papryką lub chilli. Dodajemy dużo majeranku i gotujemy jeszcze 10 minut.
Smacznego
