Składniki:
- 1 ciabatta
- 1 stek z antrykotu 200-250 g
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 spora garść rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g aromatycznego sera
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- krem balsamiczny
Stek najpierw myjemy a następnie osuszamy papierem ręcznikowym. nacieramy go obu stronie oliwą i solimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej nasz stek przez 2 minuty z każdej strony. Następnie przekręcamy stek na stronę która była smażona pierwsza i smażymy go około 45 sekund i to samo robimy z drugą stroną. Stek zdejmujemy z patelni i przyprawiamy pieprzem. Kroimy wzdłuż ciabattę na pół i smażymy ją od strony krojenia na oliwie po steku do czasu aż się zarumieni. Układamy kawałki ciabatty na talerz i smarujemy każdą łyżeczką masła. Na każdej z połówek układamy po pół garści rukoli oraz po połowie pokrojonego w 1 centymetrowej grubości plastry steku Mięso posypujemy pokruszonym serem. Przyprawiamy pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym.
