Składniki:

  1. filet z indyka - 350 gramów
  2. cukinie - 2 sztuki
  3. olej - 3 sztuki
  4. jajko - 2 sztuki
  5. cebula - 1 sztuka
  6. kromki czerstwej bułki - 4 sztuki
  7. żółty ser starty - 4 łyżki
  8. śmietana 18 % - 3 łyżki
  9. słodka papryka - 1 szczypta
  10. oregano - 1 łyżeczka
  11. pieprz do smaku
  12. pieprz
  13. papryka słodka
  14. oregano


Cukinie myjemy, odcinamy od niej końcówki i przekrawamy wzdłuż na pół, połowę miąszu wydranżamy i smarujemy od wewnętrznej strony oleje. Cebulkę siekamy drobno i szklimy na patelni. Indyka proimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli na patelnię na patelnie dodajemy także wydrążony z cukinii miąższ i podsmażamy wszystko cały czas mieszając. Odstawiamy zawartość patelni z ognia przesypujemy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy to nastąpi dodajemy jajko, pokrojoną w drobną kostkę bułkę, śmietanę i drobno siekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy oregano, pieprzem oraz słodką papryką do smaku. Farsz nakładamy na wydrążone wcześniej kawałki cukinii, posypujemy tartym serem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Smacznego