Składniki:
- 4 jabłka
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów
- 1/4 szklanki posiekanych rodzynek
- 15 g masła
- 3/4 szklanki wrzącej wody
Jabłka należy umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Owoc drążymy do wysokości jednego centymetra licząc od dna. Jedno centymetrową warstwę jabłka zostawiamy po przeciwnej stronie do ogonka. W miseczce mieszamy ze sobą cukier, cynamon, rodzynki oraz orzechy. Jabłka faszerujemy zawartością miseczki i na sam wierzch kładziemy około 0,25 łyżeczki masła. Wkładamy jabłka do brytfanki. Dolewamy do brytfanki wrzątek. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i pieczemy jabłka przez 30 - 40 minut. Po wyjęciu jabłek z piekarnika polewamy je sokiem z brytfanki. Bardzo dobrze smakują z lodami waniliowymi.
Smacznego
