Składniki:

  1. 125 g (1 szklanka.) mąki pszennej
  2. 1 łyżeczka cukru
  3. 1/4 łyżeczki soli
  4. 3 jajka
  5. 500 ml (2 szklanka.) mleka
  6. 2 łyżki roztopionego masła

Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem i solą. W dużej misce zmiksujemy jaja z mlekiem. Dodajemy przygotowaną wcześniej mąkę i miksujemy aż otrzymamy gładką konsystencję. Następnie dodajemy stopniowo masło i mieszamy.
Patelnię smarujemy delikatnie olejem i podgrzewamy na średnim ogniu. Nalewamy ciasto na patelnię lub, na jednego naleśnika nakładamy około 2 łyżki ciasta na. Nachylamy i obracamy patelnią tak aby ciasto rozpłyneło się po jej całej powierzchni najcieniej jak się da. Przypiekamy naleśniki po obu stronach i podawać na gorąco. Jako dodatki do naleśnika można stosować drzemy biały ser śmietanę owoce i wiele innych składników wedle uznania.

Smacznego