Składniki:

  1. 2 filety z piersi kurczaka
  2. 2 pomidory
  3. 6 mącznych tortilli
  4. 1 papryczka chili
  5. 1 puszka czerwonej fasolki
  6. 1 puszka kukurydzy
  7. 1 czerwona cebula
  8. 1 czerwona papryka
  9. 3 gałązki kolendry
  10. 100 g żółtego sera, cheddara
  11. 5 łyżek oliwy
  12. sól, pieprz

Piersi kroimy na paseczki solimy i smażymy na patelni posmarowanej 1łyżką oleju.

Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę, chili wraz z  kolendrę siekamy jak najdrobniej. Fasolkę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidory po sparzeniu, obieramy ze skórki i kroimy je w kostkę. Mieszamy razem pomidory, kukurydzę, paprykę, chili i kolendrę a następnie doprawiamy do smaku.Na kolejnej łyżce oleju przesmażamy cebulę. Fasolkę rozgniatamy na miazgę na przykład widelcem i mieszamy z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem.

Na grubych oczkach tarki ścieramy ser. Rozkładamy osobno 3 tortille każdą z nich smarujemy kolejno jedną trzecią masy fasolowej, jedną trzecią salsy. Na każdą z tortilli kładziemy jedną trzecią pasków z kurczaka i posypujemy jedną trzecią sera.Na każdej z tak przygotowanych tortilli na ser kładziemy kolejną tortillę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy nasze tortille po 5 minut z każdej strony ( do przewrócenia na 2 stronę tortilli dobrze użyć talerza). Tak przygotowaną quesadillę  kroimy na trójkąty jak pizzę. Polecamy jeść posmarowaną ostrym sosem lub śmietaną.

Smacznego

Odwiedź także stronę www.towertech.pl