Składniki:

  1. 3 jajka
  2. 1 duży pomidor
  3. 2 plasterki szynki
  4. 3 łyżeczki mąki pszennej luksusowej
  5. 2 łyżki masła
  6. dymka ze szczypiorkiem
  7. sól
  8. pieprz

Zagotowujemy wodę i sparzamy nią pomidora. Obieramy go ze skórki i kroimy w małą kostkę. Drobno siekamy szczypiorek i dymkę. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy  na nim przez 3 minuty szynkę szczypiorek z dymką i pomidory cały czas mieszając. Rozbijamy jajka, do jednej szklanki wlewamy żółtka a do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku i po łyżeczce mąki. Całą masę wlewamy na patelnię do podsmażonych dodatków. Smażymy na małym ogniu do ścięcia się wierzchu omletu. Omlet zsuwamy delikatnie na talerz i solimy pieprzymy do smaku.

Smacznego