Składniki:
- 3 jajka
- 1 duży pomidor
- 2 plasterki szynki
- 3 łyżeczki mąki pszennej luksusowej
- 2 łyżki masła
- dymka ze szczypiorkiem
- sól
- pieprz
Zagotowujemy wodę i sparzamy nią pomidora. Obieramy go ze skórki i kroimy w małą kostkę. Drobno siekamy szczypiorek i dymkę. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez 3 minuty szynkę szczypiorek z dymką i pomidory cały czas mieszając. Rozbijamy jajka, do jednej szklanki wlewamy żółtka a do drugiej białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku i po łyżeczce mąki. Całą masę wlewamy na patelnię do podsmażonych dodatków. Smażymy na małym ogniu do ścięcia się wierzchu omletu. Omlet zsuwamy delikatnie na talerz i solimy pieprzymy do smaku.

Smacznego
