Składniki:
- 4 jajka100 g cukru
- 125 g mąki
- 125 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka ubijamy w drugiej misce z cukrem dodajemy mlekiem, mąką i sól a następnie wszystko starannie mieszamy. Mieszaninę łączymy z pianą z białek delikatnie mieszając. Dodajemy rodzynki i mieszamy wszystko znów bardzo delikatnie. Rozgrzewamy na patelni pół łyżki masła i wlewamy na nią połowę ciasta. Wygładzamy wierzch ciasta i smażymy na małym ogniu tak aby spód delikatnie się zarumienił. Obracamy omlet na drugą stronę. Omlet dwoma widelcami dzielimy na małe kawałki i obsmażamy je na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Pozostałą część ciasta smażymy identycznie. Omlet dobrze smakuje również z powidłami śliwkowymi.

Smacznego
