Składniki:

  1. 4 jajka100 g cukru
  2. 125 g mąki
  3. 125 ml mleka
  4. 1 łyżka masła
  5. 100 g rodzynek
  6. 2 łyżki cukru pudru
  7. szczypta soli

Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka ubijamy w drugiej misce z cukrem dodajemy mlekiem, mąką i sól a następnie wszystko starannie mieszamy. Mieszaninę łączymy z pianą z białek delikatnie mieszając. Dodajemy rodzynki i mieszamy wszystko znów bardzo delikatnie. Rozgrzewamy na patelni pół łyżki masła i wlewamy na nią połowę ciasta. Wygładzamy wierzch ciasta i smażymy na małym ogniu tak aby spód delikatnie się zarumienił. Obracamy omlet na drugą stronę. Omlet dwoma widelcami dzielimy na małe kawałki i obsmażamy je na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Pozostałą część ciasta smażymy identycznie. Omlet dobrze smakuje również z powidłami śliwkowymi.

Smacznego