Składniki:

  1. 8 garści świeżych liści szpinaku
  2.  sól
  3. 1 łyżeczka mąki
  4. 1 szklanka mleka
  5. 1 łyżka octu 10%
  6. 4  jajka
  7. 1 łyżeczka masła
  8. 1 ząbek czosnku

Od liści szpinaku odcinamy ogonki i płuczemy je dokładnie a następnie wkładamy do garnka. W osobnym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją a następnie tą wodą zalewamy przygotowany wcześniej szpinak i gotujemy 5 -7 minut. Szpinak odciskamy na sicie a następnie drobno siekamy.Przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzamy ją mlekiem i dodajemy posiekany czosnek. Tak przygotowaną zasmażkę mieszamy dokładnie ze szpinakiem a następnie gotujemy przez 10 minut dokładnie mieszając.W szerokim garnku zagotowujemy 2 litry wodę z octem. Jajka wbijamy na talerz a następnie wlewamy szybkim ruchem do wrzątku z octem.Łyżką nadajemy jajku owalny kształt. Jajka gotujemy przez 3 minuty. Jajka odcedzamy solimy i podajemy ze szpinakiem.

Smacznego