Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki kaszy gryczanej,
- 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja),
- 8 suszonych grzybów,
- łyżeczka masła,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki, por, seler, sok z połowy cytryny,
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier,
- 2 łyżeczki margaryny, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Kaszę gotujemy na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa kroimy w plasterki, dodajemy przyprawy i gotujemy wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy sok z cytryny i filety. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, ułóż w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polej roztopioną margaryną i piecz ok. 20 minut w temp. 150 st. C. Podawaj na gorąco z sosem grzybowym i surówką.
Smacznego
