Składniki:

  1. 100 g kaszy gryczanej
  2. ćwierć papryki czerwonej
  3. 4-5 pieczarek
  4. 1 duża cebula
  5. 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 1 średnia marchewka
  8. szczypta ziół prowansalskich
  9. 1 łyżeczka siemienia lnianego
  10. 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju do smażenia
  11. sól, pieprz

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Pieczarki myjemy kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oliwy. Cebulę obieramy i szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę kroimy w kostkę i dodajemy wszystko do pieczarek. Dodajemy siemię, zioła prowansalskie oraz lubczyk. Smażymy wszystko przez około 10 minut na małym ogniu. Kiedy kasza jest ugotowana odcedzamy ją i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy do smaku i podsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Na koniec wyłączyć ogień, dodać przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, wymieszać i przykryć na ok. 5 minut.

Smacznego