Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- ćwierć papryki czerwonej
- 4-5 pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia marchewka
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju do smażenia
- sól, pieprz
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Pieczarki myjemy kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oliwy. Cebulę obieramy i szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę kroimy w kostkę i dodajemy wszystko do pieczarek. Dodajemy siemię, zioła prowansalskie oraz lubczyk. Smażymy wszystko przez około 10 minut na małym ogniu. Kiedy kasza jest ugotowana odcedzamy ją i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy do smaku i podsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Na koniec wyłączyć ogień, dodać przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, wymieszać i przykryć na ok. 5 minut.
Smacznego
