Składniki:
- 1 brokuł średniej wielkości
- 300 g makaronu wstążki
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- natka pietruszki, sól, pieprz
- migdały w płatkach
- 300 g ostrego sera żółtego
Makaron gotujemy na al dente. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, pietruszkę siekamy. Na patelnię wlewamy śmietanę i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy 2/3 sera i pietruszkę. Mieszamy cały czas do zagotowania, przyprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy do niego makaron. Polewamy go kilkoma łyżkami sosu i kładziemy na niego brokuły podzielone na różyczki i polewamy resztą sosu. Wszystko posypujemy resztą tartego sera i migdałami. Naczynie zakrywamy i9 pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego
