^Back To Top





logo

Zaloguj si臋

Przegl膮d artyku艂贸w

Dzisiaj 23

Wczoraj 427

W zesz艂ym tygodniu 450

W zesz艂ym miesi膮cu 7512

Wszystkie odwiedziny 834864

Currently are 25 guests and no members online

Sk艂adniki:

  1. 200 g makaronu lasagne (ze sklepu)
  2. 400 g mielonego mi臋sa wo艂owo-wieprzowego
  3. 2-4 z膮bki czosnku
  4. 2 cebule
  5. 500 g dojrza艂ych, obranych ze sk贸rki pomidor贸w lub pomidor贸w z puszki
  6. 100 g oliwy z oliwek
  7. 150 - 400 g 偶贸艂tego sera (proporcje zale偶ne od preferencji)
  8. kilka pomidor贸w do dekoracji
  9. s贸l
  10. suszone oregano i tymianek
  11. bazylia 艣wie偶a lub suszona


Sos beszamelowy:

  1. 2 艂y偶ki mas艂a
  2. 2 艂y偶ki m膮ki
  3. 500 ml mleka


Cebul臋 kroimy w kostk臋, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliw臋, przesma偶amy cebul臋, a nast臋pnie mi臋so z czosnkiem mieszaj膮c przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy sol膮, oregano, tymiankiem, bazyli膮.
Rozpuszczamy mas艂o, dodajemy 2 艂y偶ki m膮ki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na ma艂ym ogniu ok. 5 min a偶 do zg臋stnienia, stale mieszaj膮c. Doprawiamy ga艂k膮 muszkato艂ow膮, sol膮 i pieprzem. P艂aty lasagni uk艂adamy w brytfance lub naczyniu 偶aroodpornym posmarowanym oliw膮, na makaron k艂adziemy troch臋 sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie uk艂adamy p艂aty makaronu itd. do wyczerpania sk艂adnik贸w. Ostatni膮 warstw臋 makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180-200潞C, pieczemy ok 40 minut.
Przepis na lasagne, z kt贸rego m.in. s艂ynie kuchnia w艂oska, jest do艣膰 czasoch艂onny, ale wart zachodu.

  Smacznezarcie.pl najlepsze przepisy