^Back To Top
聽
Sk艂adniki:
Sos beszamelowy:
Cebul臋 kroimy w kostk臋, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliw臋, przesma偶amy cebul臋, a nast臋pnie mi臋so z czosnkiem mieszaj膮c przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy sol膮, oregano, tymiankiem, bazyli膮.
Rozpuszczamy mas艂o, dodajemy 2 艂y偶ki m膮ki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na ma艂ym ogniu ok. 5 min a偶 do zg臋stnienia, stale mieszaj膮c. Doprawiamy ga艂k膮 muszkato艂ow膮, sol膮 i pieprzem. P艂aty lasagni uk艂adamy w brytfance lub naczyniu 偶aroodpornym posmarowanym oliw膮, na makaron k艂adziemy troch臋 sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie uk艂adamy p艂aty makaronu itd. do wyczerpania sk艂adnik贸w. Ostatni膮 warstw臋 makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180-200潞C, pieczemy ok 40 minut.
Przepis na lasagne, z kt贸rego m.in. s艂ynie kuchnia w艂oska, jest do艣膰 czasoch艂onny, ale wart zachodu.