Składniki:
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 cebula
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 nieduża papryka
- szklanka bulionu
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki smalcu roślinnego
- szczypta czubrycy czerwonej
- szczypta curry
- sól ,pieprz
Rozpuszczamy łyżkę smalec w garnku z grubym dnem, dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu do chwili gdy ryż się zeszkli. Następnie wlewamy do garnka szklankę bulionu i gotujemy ryż na al dente. Podczas gotowania ryż od czasu do czasu mieszamy. Rozpuszczamy w garnku jeszcze jedną łyżkę smalcu i na chwilę odstawiamy.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu. Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki wrzucamy na patelnię i smażymy aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy na patelnię zawartość garnka z ryżem dodajemy sól, pieprz oraz szczyptę czubrycy i dokładnie mieszamy podgrzewając. Nakładamy na talerze.

Smacznego
