Składniki:

  1. 1 szklanka ryżu do risotto
  2. 1 cebula
  3. 1 średniej wielkości cukinia
  4. 1 nieduża papryka
  5. szklanka bulionu
  6. podwójna pierś z kurczaka
  7. 3 łyżki smalcu roślinnego
  8. szczypta czubrycy czerwonej
  9. szczypta curry
  10. sól ,pieprz 

 

Rozpuszczamy łyżkę smalec w garnku z grubym dnem, dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu do chwili gdy ryż się zeszkli. Następnie wlewamy do garnka szklankę bulionu i gotujemy ryż na al dente. Podczas gotowania ryż od czasu do czasu mieszamy. Rozpuszczamy w garnku jeszcze jedną łyżkę smalcu i na chwilę odstawiamy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu. Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli i dusimy aż wszystko będzie miękkie. Pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki wrzucamy na patelnię i smażymy aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy na patelnię zawartość garnka z ryżem dodajemy sól, pieprz oraz szczyptę czubrycy i dokładnie mieszamy podgrzewając. Nakładamy na talerze.

Smacznego