Składniki:

  1. 15 dag ryżu
  2. pojedyncza pierś z kurczaka
  3. pół małej cebuli
  4. sól, pieprz
  5. pół puszki kukurydzy
  6. 2 jajka
  7. 2 łyżki sosu sojowego
  8. odrobina chili
  9. olej do smażenia
  10. 2 ząbki czosnku
  11. pół papryki
  12. niewielka marchew
  13. dymka ze szczypiorem

Ryż gotujemy  i dokładnie studzimy. Drobno kroimy kurczaka, siekamy też wszystkie warzywa, poza marchewką, którą ścieramy na tarce. Cebulę szklimy na gorącym oleju, potem dodajemy posiekany/zgnieciony czosnek, podsmażamy minutę. Dodajemy marchewkę, kukurydzę, paprykę, podsmażamy dwie minuty. Na patelnię wrzucamy kurczaka, doprawiamy sosem sojowym, odrobiną pieprzu, chili. Podsmażamy dwie minuty. Następnie mieszamy całość, podsmażamy jeszcze chwilę. Do podsmażonego z warzywami mięsa wsypujemy ugotowany ryż. Smażymy dwie minuty, następnie do całości wbijamy dwa jajka. Smażymy, mieszając, jeszcze chwilę, żeby jajka się ścięły. Na koniec mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego