Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 400g pomidorów krojonych w zalewie
- 2 papryki palermo
- 2 średniej wielkości cebule
- 400g mrożonego groszku
- 4 ząbki czosnku
- 300ml wywaru rosołowego
- kilka gałązek świeżo siekanej bazylii
- kuskus bądź ryż
- sól, pieprz, oliwa
- czarne oliwki
- liście laurowe
Cebulę kroimy w piórka, paprykę kroimy w plasterki. Kolejno smażyć na oliwie : najpierw cebulę z czosnkiem, następnie paprykę
Kurczaka kroimy w paski, mieszamy z oliwą, solą oraz pieprzem kajeńskim, następnie smażymy na małym ogniu.
Z kostki rosołowej gotujemy 300ml wywaru rosołowego.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, i wykładamy na nie składniki warstwami : cebula, groszek, kurczak,bazylia, cebula,groszek, papryka, pomidory, i na samym końcu jeszcze raz groszek. Całość zalewamy wywarem, i wstawiamy do piekarnika w którym panuje temperatura 180 stopni. Wszystko pieczemy 20 - 25min .
Ryż lub kuskus gotujemy osobno i dodajemy do potrawy na talerzu. Można również przygotować naszą potrawę na głębokiej patelni wtedy wszystkie produkty wrzucamy na patelnię zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem. Na dziesięć minut przed końcem duszenia dodajemy na patelnię ryż i dusimy całość razem.
Smacznego
