Składniki:

  1. 4 filety z kurczaka
  2. 400g pomidorów krojonych w zalewie
  3. 2 papryki palermo
  4. 2 średniej wielkości cebule
  5. 400g mrożonego groszku
  6. 4 ząbki czosnku
  7. 300ml wywaru rosołowego
  8. kilka gałązek świeżo siekanej bazylii
  9. kuskus bądź ryż
  10. sól, pieprz, oliwa
  11. czarne oliwki
  12. liście laurowe

Cebulę kroimy w piórka, paprykę kroimy w plasterki. Kolejno smażyć na oliwie : najpierw cebulę z czosnkiem, następnie paprykę
Kurczaka kroimy w paski, mieszamy z oliwą, solą oraz pieprzem kajeńskim, następnie smażymy na małym ogniu.
Z kostki rosołowej gotujemy 300ml wywaru rosołowego.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, i wykładamy na nie składniki warstwami : cebula, groszek, kurczak,bazylia, cebula,groszek, papryka, pomidory, i na samym końcu jeszcze raz groszek. Całość zalewamy wywarem, i wstawiamy do piekarnika w którym panuje temperatura 180 stopni. Wszystko pieczemy 20 - 25min .
Ryż lub kuskus gotujemy osobno i dodajemy do potrawy na talerzu. Można również przygotować naszą potrawę na głębokiej patelni wtedy wszystkie produkty wrzucamy na patelnię zalewamy wywarem i dusimy pod przykryciem. Na dziesięć minut przed końcem duszenia dodajemy na patelnię ryż i dusimy całość razem.

Smacznego