Składniki:

  1. 50 dag śledzi nie solonych
  2. 2-3 łyżki oleju

Zaprawa pomidorowa:

  1. 1/8l wody
  2. 1 liść laurowy
  3. 3-4 ziaren pieprzu
  4. 5 dag cebuli
  5. 3 dag koncentratu pomidorowego
  6. 1/8 l octu (3%)
  7. sól
  8. cukier

Sprawiamy śledzie, odfiltrowujemy, solimy i smażymy. Każdą połówkę przekrawamy w poprzek na 2 kawałki. Zimne śledzie układamy w słoiku. Przygotowujemy zaprawę: zagotowujemy wodę z przyprawami, cebulą pokrojoną w talarki, wymieszaną z koncentratem pomidorowym i octem, dodać do smaku sól i cukier. Zaprawę studzimy i zalewamy nią śledzie. Słó zakrywamy pergaminem. Podajemy najlepiej z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego