Składniki:
- 1 kg sandacza
- 15 dag pieczarek
- 4 dag margaryny
- sól
- 3 dag mąki
- 3 dag tłuszczu
- zielenina
Sandacza ogolić i sprawić, opłukać, odfiletować ze skóry, pokroić na porcje. Pieczarki oczyścić z ziemi, opłukać, oddzielić trzony od kapeluszy, pokroić w cienkie plasterki. 2 dag margaryny rozgrzać na patelni, włożyć pieczarki, obsmażyć, wlać łyżkę wody, przykryć pokrywką, dusić powoli 10 -15 minut. Porcje ryby osolić, oprószyć mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Włożyć do piekarnika lub dosmażyć na małym ogniu, na wierzchu ryby połozyć resztę margaryny. Usmażoną rybę ułożyć na ogrzanym półmisku. Każdą porcję przybrać pieczarkami i zieleniną.
Smacznego
