Składniki

  1. 4 filety z pangi lub soli
  2. łyżka masła
    3 łyżki brandy
  3. łyżka mąki
  4. 4 łyżki oleju
  5. szklanka śmietany kremówki
  6. gałka muszkatołowa
  7. 15 dag kremowego sera
  8. cytryna
  9. 40 dag liści szpinaku
  10. sól, pieprz


Blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie szpinak, odciskamy i grubo siekamy. W garnku rozpuścić masło a następnie rozkruszony drobno ser. Gdy ser będzie rozpuszczony dodajemy brandy i śmietanę. Podgotowujemy chwilkę do momentu gdy sos zgęstniej. Dodajemy szpinak i doprawiamy wszystko gałką muszkatołową oraz pieprzem. Filety skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i smażymy na gorącym oleju tak aby z obu stron miały złocisty kolor. Na talerz wlewamy trochę sosu i układamy na nim usmażony filet.

Smacznego