Składniki
- 4 filety z pangi lub soli
- łyżka masła
3 łyżki brandy - łyżka mąki
- 4 łyżki oleju
- szklanka śmietany kremówki
- gałka muszkatołowa
- 15 dag kremowego sera
- cytryna
- 40 dag liści szpinaku
- sól, pieprz
Blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie szpinak, odciskamy i grubo siekamy. W garnku rozpuścić masło a następnie rozkruszony drobno ser. Gdy ser będzie rozpuszczony dodajemy brandy i śmietanę. Podgotowujemy chwilkę do momentu gdy sos zgęstniej. Dodajemy szpinak i doprawiamy wszystko gałką muszkatołową oraz pieprzem. Filety skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące i smażymy na gorącym oleju tak aby z obu stron miały złocisty kolor. Na talerz wlewamy trochę sosu i układamy na nim usmażony filet.
Smacznego
