Składniki

  1. 10 dag fasoli (perłówki)
  2. 20 dag ziemniaków
  3. 10 dag machwi
  4. 5 dag selera
  5. 5 dag pietruszki
  6. 1-2 jaja (ugotowane na twardo)
  7. 10 dag jabłek
  8. 10 dag kwaszonego ogórka
  9. 5 dag marynowanych grzybów
  10. 5 dag zielonego groszku
  11. 1 łyżka musztardy
  12. 4 łyżki majonezu
  13. sól, cukier, pieprz, kwasek cytrynowy

 

Przybranie:

  1. 1 jajko (ugotowane na twardo)
  2. pomidor
  3. sałata

Fasolę ugotować. Ziemniaki ugotować, obrać ze skórki. Ugotowane warzywa i obrane jajka, opłukane jabłka, ogórek i grzyby pokroić w drobną kostkę, dodać fasolkę i groszek. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżką musztardy i dodać do sałatki. Przyprawić do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Ułożyć na szklanej salaterce, oblać resztą majonezu Przybrać talarkami jajka, cząstkami pomidora, sałatą.

Do sałatki jarzynowej można zużyć włoszczyznę z wywaru do zupy

Smacznego