
Składniki
- 10 dag fasoli (perłówki)
- 20 dag ziemniaków
- 10 dag machwi
- 5 dag selera
- 5 dag pietruszki
- 1-2 jaja (ugotowane na twardo)
- 10 dag jabłek
- 10 dag kwaszonego ogórka
- 5 dag marynowanych grzybów
- 5 dag zielonego groszku
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki majonezu
- sól, cukier, pieprz, kwasek cytrynowy
Przybranie:
- 1 jajko (ugotowane na twardo)
- pomidor
- sałata
Fasolę ugotować. Ziemniaki ugotować, obrać ze skórki. Ugotowane warzywa i obrane jajka, opłukane jabłka, ogórek i grzyby pokroić w drobną kostkę, dodać fasolkę i groszek. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżką musztardy i dodać do sałatki. Przyprawić do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Ułożyć na szklanej salaterce, oblać resztą majonezu Przybrać talarkami jajka, cząstkami pomidora, sałatą.
Do sałatki jarzynowej można zużyć włoszczyznę z wywaru do zupy

Smacznego