- opakowanie mrożonych liści szpinaku
- szklanka mleka
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- kawałek sera pleśniowego (1/2 opakowania)
- mąka do zaklepania
- sól i pieprz
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak i nakrywamy pokrywką aby się rozmroził, co chwilę mieszamy. Gdy szpinak będzie już rozmrożony dodajemy łyżkę masła i zmiażdżony ząbek czosnku i smażymy starannie mieszając. Gdy szpinak staje się za gęsty dodajemy 0,5 szklanki mleka i dusimy przez chwilę. Pozostałe mleko wlewamy powoli do mąki i dodajemy do szpinaku. Następnie dodajemy ser pleśniowy pokrojony w małe kawałki i dokładnie mieszamy. Kiedy ser się rozpuści szpinak jest gotowy.

Smacznego
- kilogram świeżych listków szpinaku lub paczka mrożonego, najlepiej w liściach
- 1 cebula
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- ok.10 dag sera rokpol, lazur, gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią lub feta
- dwie łyżki śmietany
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka masła (najlepiej klarowanego) do smażenia
Masło rozgrzać na patelni lub w rondlu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na masło i kiedy nieco zmięknie, dodać rozgniecione ząbki czosnku, smażyć króciutko. Dodać umyty szpinak, wymieszać, zaczekać aż większość płynu odparuje a listki zmiękną. Dorzucić pokrojony w kostkę ser, śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/06/szpinak.html#sthash.tEw7Wrpg.dpuf
