Składniki:

  • 3 gruszki
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pomidory
  • po 1 niewielkim strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki
  • 1 szkl. jogurtu
  • sól
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:


Obrane gruszki kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne.
Następnie pomidory również kroimy w cząstki. Papryki kroimy na paseczki.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Jogurt łączymy z musztardą i sokiem z cytryny.
Doprawiamy do smaku solą,  pieprzem oraz cukrem.
Powstałym sosem polewamy sałatkę.
Całość mieszamy i na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Całość można także przybrać listkiem bazylii.