Składniki:

  1. liście nori
  2. 1 szklanka ryż do sushi Kupiec
  3. 1  awokado,
  4. łosoś wędzony
  5. 1 ogórek zielony
  6. Chrzan śmietankowy
  7. 2 łyżki majonezu
  8. czerwona papryka (opcjonalnie)

 

Ryż płuczemy w wodzie kilkukrotnie aż woda po wypłukaniu będzie przezroczysta. Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą w proporcjach 1 ryżu do 1,5 wody. Zagotowujemy pod przykryciem na silnym ogniu często mieszając. Następnie gotujemy 15 minut na małym płomieniu aż do odparowania wody. Gasimy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. Następnie łączymy go z chrzanem i majonezem . Jeśli ktoś lubi może doprawić pieprzem białym do smaku. Liście nori dzielimy na pół. Jeszcze ciepły ryż nakładamy na połówkę liścia nori. Układamy na nim kawałek łososia ,ogórka i awokado, można dodać również czerwoną paprykę . Zawijamy w rożek .

Smacznego