^Back To Top
Sk艂adniki:
Ry偶 p艂uczemy w wodzie kilkukrotnie a偶 woda po wyp艂ukaniu b臋dzie przezroczysta. Wsypujemy do garnka i zalewamy wod膮 w proporcjach 1 ry偶u do 1,5 wody. Zagotowujemy pod przykryciem na silnym ogniu cz臋sto mieszaj膮c. Nast臋pnie gotujemy 15 minut na ma艂ym p艂omieniu a偶 do odparowania wody.
Gasimy ogie艅 i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. W mi臋dzy czasie przygotowujemy sos ry偶owy. Na 0,5 kg ry偶u potrzebujemy 7 艂y偶ek octu ry偶owego, 3-4 艂y偶ki cukru, szczypt臋 soli. Wszystko mieszamy razem a偶 do rozpuszczenia. Po ostygni臋ciu ry偶 skrapiamy wszystko sosem ry偶owym i mieszamy.
Z ry偶u utaczamy co艣 na kszta艂t jajka o wysoko艣ci oko艂o 4 centymetr贸w. Na nie nak艂adamy cienki pasek wasabi, na samom g贸r臋 k艂adziemy oko艂o 4 centymetrowy kawa艂ek 艂ososia.
Sushi mo偶na skropi膰 sosem sojowym.

Smacznego