^Back To Top





logo

Zaloguj si臋

Przegl膮d artyku艂贸w

Dzisiaj 64

Wczoraj 427

W zesz艂ym tygodniu 491

W zesz艂ym miesi膮cu 7553

Wszystkie odwiedziny 834905

Currently are 49 guests and no members online

Sk艂adniki:

  1. ry偶 do sushi
  2. ocet ry偶owy lub sushi sos do ry偶u
  3. s贸l, cukier
  4. wasabi
  5. 艂oso艣 surowy lub w臋dzony
  6. sos sojowy

Ry偶 p艂uczemy w wodzie kilkukrotnie a偶 woda po wyp艂ukaniu b臋dzie przezroczysta. Wsypujemy do garnka i zalewamy wod膮 w proporcjach 1 ry偶u do 1,5 wody. Zagotowujemy pod przykryciem na silnym ogniu cz臋sto mieszaj膮c. Nast臋pnie gotujemy 15 minut na ma艂ym p艂omieniu a偶 do odparowania wody.
Gasimy ogie艅 i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. W mi臋dzy czasie przygotowujemy sos ry偶owy. Na 0,5 kg ry偶u potrzebujemy 7 艂y偶ek octu ry偶owego, 3-4 艂y偶ki cukru, szczypt臋 soli. Wszystko mieszamy razem a偶 do rozpuszczenia. Po ostygni臋ciu ry偶 skrapiamy wszystko sosem ry偶owym i mieszamy.
Z ry偶u utaczamy co艣 na kszta艂t jajka o wysoko艣ci oko艂o 4 centymetr贸w. Na nie nak艂adamy cienki pasek wasabi, na samom g贸r臋 k艂adziemy oko艂o 4 centymetrowy kawa艂ek 艂ososia.

Sushi mo偶na skropi膰 sosem sojowym.

Smacznego

  Smacznezarcie.pl najlepsze przepisy