Składniki:
- ryż do sushi
- ocet ryżowy lub sushi sos do ryżu
- sól, cukier
- wasabi
- łosoś surowy lub wędzony
- sos sojowy
Ryż płuczemy w wodzie kilkukrotnie aż woda po wypłukaniu będzie przezroczysta. Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą w proporcjach 1 ryżu do 1,5 wody. Zagotowujemy pod przykryciem na silnym ogniu często mieszając. Następnie gotujemy 15 minut na małym płomieniu aż do odparowania wody.
Gasimy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. W między czasie przygotowujemy sos ryżowy. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli. Wszystko mieszamy razem aż do rozpuszczenia. Po ostygnięciu ryż skrapiamy wszystko sosem ryżowym i mieszamy.
Z ryżu utaczamy coś na kształt jajka o wysokości około 4 centymetrów. Na nie nakładamy cienki pasek wasabi, na samom górę kładziemy około 4 centymetrowy kawałek łososia.
Sushi można skropić sosem sojowym.

Smacznego
