Składniki:
- 8 jaj
- 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru
- 25 dag maku
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 6 dag (2-3 łyżki) tartej bułki
- 1 cytryna lub sok cytrynowy
- olejek migdałowy
- 20 dag bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce, itp.)
- tłuszcz
- tarta bułka
polewa kakaowa:
- 5 dag margaryny
- 2-5 dag (1-3 łyżki) cukru
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki wody
Mak sparzamyć, dokładnie odcedzić, zemleć trzykrotnie, wymieszać z płynnym miodem i olejkiem. Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z makiem, tartą bułką i bakaliami. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę, lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec około 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu polać polewą i ozdobić bakaliami
Przygotowanie polewy - Wszystkie składniki zagotować, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorącą polewę rozprowadzić na gorącym cieście. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego.
