Składniki:

  1. 8 jaj
  2. 25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru
  3. 25 dag maku
  4. 1 łyżka miodu naturalnego
  5. 6 dag (2-3 łyżki) tartej bułki
  6. 1 cytryna lub sok cytrynowy
  7. olejek migdałowy
  8. 20 dag bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce, itp.)
  9. tłuszcz
  10. tarta bułka

 polewa kakaowa:

  1. 5 dag margaryny
  2. 2-5 dag (1-3 łyżki) cukru
  3. 2 łyżki kakao
  4. 2-3 łyżki wody

Mak sparzamyć, dokładnie odcedzić, zemleć trzykrotnie, wymieszać z płynnym miodem i olejkiem. Żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z makiem, tartą bułką i bakaliami. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę, lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec około 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu polać polewą i ozdobić bakaliami

Przygotowanie polewy - Wszystkie składniki zagotować, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gorącą polewę rozprowadzić na gorącym cieście. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego.