Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki pszennej do ciasta białego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka aromatu rumowego lub arakowego
- 0,7 szklanki białej oranżady
Jajka ucieramy z cukrem na sztywny krem. Dodajemy porcjami proszek do pieczenia z mąka cały czały czas miksując mikserem na małych obrotach. Dodajemy szklankę oleju oraz aromat nie przerywając miksowania. Powolutku dodajemy oranżadę wciąż miksując. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane dzielimy je na pół. Do jednej połówki dodajemy 3 łyżki kakao do drugiej 3 łyżki mąki i wyrabiamy połówki osobno. Na środek tortownicy na przemian wlewamy po trzy łyżki każdego z ciast aż do ich wyczerpania. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto około 45 minut.

Smacznego
