^Back To Top
聽Sk艂adniki
聽Tortownic臋 smarujemy t艂uszczem i wyk艂adamy papierem do pieczenia, obr臋cz wyk艂adamy ponad dwa centymetry jej wysoko艣ci. Proszek do pieczenia i m膮k臋 mieszamy. 呕贸艂tka ucieramy z sokiem z cytryny. Do bia艂ka dodajemy szczypt臋 soli i ubijamy na sztywno, dodaj膮c pod koniec porcjami cukier.
呕贸艂tka ucieramy i wlewamy cieniutkim strumieniem do wcze艣niej utartych bia艂ek, stale mieszaj膮c w jedn膮 stron臋 widelcem. Wsiewamy ma艂ymi porcjami wymieszane obie m膮ki z proszkiem do pieczenia, w dalszym ci膮gu mieszaj膮c delikatnie w jedn膮 stron臋 widelcem. Mieszamy do chwili po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w
Mas臋 delikatnie wlewamy do tortownicy,g贸r臋 ciasta wyr贸wnujemy i pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku na 艣rodkowym poziomie piekarnika. Gdy ciasto ca艂kowicie wyro艣nie zwi臋kszamy temperatur臋 do 180掳C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Biszkopt sprawdzamy nak艂uwaj膮c patykiem gdy jest suchy, wy艂膮czamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach trzymamy ciasto ok. 5 minut. Wyjmujemy tortownic臋 z piekarnika i聽 odwracamy na deseczk臋 wy艣cielon膮 papierem do pieczenia.
Zdejmujemy obr臋cz, dno tortownicy oraz delikatnie, aby nie uszkodzi膰 ciasta, papier. 聽Odstawiamy do ca艂kowitego przestudzenia.
Biszkopt kroimy na 3 - 5 r贸wnych聽 blat贸w, najlepiej nast臋pnego dnia, w贸wczas 艂atwiej si臋 kroi.聽

Smacznego
聽