Składniki
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej krupczatki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,25- 1,5 szklanki cukru drobnego kryształu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, obręcz wykładamy ponad dwa centymetry jej wysokości. Proszek do pieczenia i mąkę mieszamy. Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając pod koniec porcjami cukier.
Żółtka ucieramy i wlewamy cieniutkim strumieniem do wcześniej utartych białek, stale mieszając w jedną stronę widelcem. Wsiewamy małymi porcjami wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu mieszając delikatnie w jedną stronę widelcem. Mieszamy do chwili połączenia się składników
Masę delikatnie wlewamy do tortownicy,górę ciasta wyrównujemy i pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku na środkowym poziomie piekarnika. Gdy ciasto całkowicie wyrośnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Biszkopt sprawdzamy nakłuwając patykiem gdy jest suchy, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach trzymamy ciasto ok. 5 minut. Wyjmujemy tortownicę z piekarnika i odwracamy na deseczkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Zdejmujemy obręcz, dno tortownicy oraz delikatnie, aby nie uszkodzić ciasta, papier. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Biszkopt kroimy na 3 - 5 równych blatów, najlepiej następnego dnia, wówczas łatwiej się kroi.

Smacznego
