Składniki

  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,25- 1,5  szklanki cukru drobnego kryształu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

 Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, obręcz wykładamy ponad dwa centymetry jej wysokości. Proszek do pieczenia i mąkę mieszamy. Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając pod koniec porcjami cukier.

Żółtka ucieramy i wlewamy cieniutkim strumieniem do wcześniej utartych białek, stale mieszając w jedną stronę widelcem. Wsiewamy małymi porcjami wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu mieszając delikatnie w jedną stronę widelcem. Mieszamy do chwili połączenia się składników

Masę delikatnie wlewamy do tortownicy,górę ciasta wyrównujemy i pieczemy 20 minut w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku na środkowym poziomie piekarnika. Gdy ciasto całkowicie wyrośnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Biszkopt sprawdzamy nakłuwając patykiem gdy jest suchy, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach trzymamy ciasto ok. 5 minut. Wyjmujemy tortownicę z piekarnika i  odwracamy na deseczkę wyścieloną papierem do pieczenia.

Zdejmujemy obręcz, dno tortownicy oraz delikatnie, aby nie uszkodzić ciasta, papier.  Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Biszkopt kroimy na 3 - 5 równych  blatów, najlepiej następnego dnia, wówczas łatwiej się kroi. 

Smacznego