^Back To Top
Sk艂adniki:
W misce mieszamy razem cukier, dro偶d偶e, mleko oraz cukier waniliowy. Dodajemy mas艂o i 偶贸艂tko i wszystko razem miksujemy. Mas艂o przed miksowaniem musi by艣 mi臋kkie. Ca艂y czas mieszaj膮c powoli dodajemy m膮k臋 i wyrabiamy ciasto. Ciasto przek艂adamy do miseczki posypanej m膮k膮 i nakrywamy 艣ciereczk膮. Tak ptrzygotowane ciasto odstawiamy w ciep艂e miejsce na 10 minut aby wyros艂o. Ciasto rozwa艂kowujemy tak aby mia艂o grubo艣膰 oko艂o 1,5 cm i wycinamy z niego szklank膮 kr膮偶ki. Uk艂adamy je na blasze podsypanej m膮k膮 i nakrywamy je bawe艂nian膮 艣ciereczk膮 na 20 minut. Bu艂eczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy zn贸w na 15 minut do wyro艣ni臋cia. Przed samym w艂o偶eniem do piekarnika bu艂ki smarujemy ponownie jajkiem i pieczemy je przez 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Bu艂eczki wybornie smakuj膮 z d偶emem.
Smacznego